CONTACT


Verkoopsvoorwaarden

Ons team

BEL ONS OP

03 541 30 20

RECREATIEVOERTUIGEN

Wat zijn de belangrijkste voordelen van verwarming met diesel?

Brandstofautonomie: dieselbrandstof is wereldwijd hetzelfde en dag en nacht verkrijgbaar. Via de brandstofmeter kan de brandstof heel nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Verwarmingsautonomie: het is wereldwijd toegestaan om te verwarmen tijdens het rijden. Door de verwarming van diesel uit de brandstoftank van het voertuig te voorzien, hoeft er niet te worden gezocht naar flesaansluitingen en worden problemen met het verwisselen van gasflessen in het buitenland voorkomen. Meer ruimte: er zijn minder gasflessen in de camper nodig omdat ze langer meegaan. Bovendien kunnen alle Webasto-verwarmingssystemen buiten het voertuig worden bevestigd. Dit levert aanzienlijk meer ruimte op in de camper. Minder gewicht: in de winter is meer dan 80% van LPG-gas nodig om het interieur te verwarmen. Door verwarmingssystemen op basis van diesel te gebruiken, hebt u aan een LPG-fles van 5 kg genoeg. Daardoor kan 35 kg extra gewicht worden meegenomen.

 

Kunnen we rustig slapen met verwarmingssystemen op basis van diesel?

Sinds de eerste verwarmingssystemen werden geïntroduceerd, is de technologie van dieselverwarming met grote sprongen vooruit gegaan. Webasto biedt naast speciaal geconfigureerde verwarmingssystemen voor campers stille kits met uiteenlopende accessoires die alle mogelijke verstoringen uitbannen (zoals een uitlaatdemper, uiterst stille pomp, enz.). Daarmee geniet u van meer comfort – net als uw buurman op de camping trouwens.

 

Moeten verwarmingssystemen van Webasto worden uitgerust met een katalysator?

Nee! De verwarmingssystemen van Webasto hebben geen katalysator nodig omdat het verbrandingsproces heel effectief is. De uitlaatwaarden van onze verwarmingssystemen vallen al heel laag uit binnen de wettelijke eisen.

 

Kunnen de verwarmingssystemen van Webasto onderweg worden gebruikt?

Ja! Het is wereldwijd toegestaan om onze verwarmingssystemen te gebruiken tijdens het rijden! Zo is uw interieur al behaaglijk en warm wanneer u op uw bestemming aankomt.

 

Werken verwarmingssystemen van Webasto op grote hoogte?

Ja! Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd omdat ze tot een hoogte van 1.500 m betrouwbaar werken; dat is voldoende voor de meeste bergen in Europa. De Air Top Evo- en Dual Top Evo-series werken zelfs tot een hoogte van 2.200 m dankzij de geïntegreerde automatische hoogtesensor. De Air Top 2000 ST is optioneel voorzien van een geïntegreerde schakelaar voor gebruik tot een hoogte van 2.200 m.

Onze verwarmingssystemen kunnen eventueel worden aangepast voor hoogtes van meer dan 2.200 m. Neem voor meer informatie contact op met uw lokale dealer van Webasto. Het is voor geen van de verwarmingssystemen van Webasto een probleem om door bergen te rijden terwijl de verwarming werkt.

 

Hoe kan ik zorgen dat de verwarming in heel koude gebieden werkt?

Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd voor een temperatuurbereik van -30° tot 40 °C of hoger. De brandstof die in zeer koude regio's, waar de temperatuur tot ver onder het nulpunt kan dalen, wordt gebruikt (pooldiesel of winterdiesel), wordt automatisch met additieven vermengd om te voorkomen dat de brandstof bevriest. Op het gebruik van deze brandstof na is er geen speciale voorbereiding van de verwarming vereist. Als uw voertuig kan rijden, zal uw verwarming ook draaien.

Kunnen de verwarmingssystemen van Webasto worden gebruikt met biodiesel?

Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd voor gebruik met het wettelijk toegestane biodieselgehalte. Als een hoger biodieselgehalte zal worden gebruikt, zal de gebruiksduur van de verwarmer afnemen.

 

Vereisen de verwarmingssystemen van Webasto onderhoud? Is er een regelmatige technische inspectie nodig?

In zijn algemeenheid: nee! De verwarmingssystemen van Webasto zijn onderhoudsvrij en hoeven niet om de twee jaar te worden geïnspecteerd. We adviseren alleen om de verwarming om de twee maanden 10 tot 15 minuten te laten draaien.

 

Wat heeft een extra verwarming voor nut?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor extra verwarming: Grote (d.w.z. geïntegreerde) campers raken de meeste verwarmingsenergie meestal kwijt via de voorruit. De grote voorruiten zijn niet goed geïsoleerd en het condenswater verzamelt zich hier. U kunt daarnaast koude lucht in uw rug voelen als u de bestuurders- en passagiersstoel omdraait naar de eethoek.

Om beide problemen te voorkomen, verwarmt de Thermo Top C Motorcaravan de bestuurderscabine en wordt ophopend condens verminderd. Het systeem is in het motorcompartiment bevestigd en de lucht wordt via het eigen ventilatorsysteem van het voertuig gedistribueerd.

Ook heeft een extra luchtverwarmer zin als uw bestaande verwarmingssysteem niet voldoende is of als u er zeker van wilt zijn dat u tijdens uw vakantie niet afhankelijk hoeft te zijn van uw LPG-leveranciers. U kunt de grotere verwarmingssystemen van Webasto gebruiken om de gehele camper te verwarmen, maar u kunt de Air Top 2000 ST ook gebruiken als er wat meer vermogen voorin is vereist of als u andere delen wilt verwarmen waar de bestaande hoofdverwarming niet goed bij kan.

 

Waar kunnen verwarmers van Webasto worden gemonteerd?

 De verwarmingssystemen van Webasto zijn ontworpen en goedgekeurd voor bevestiging buiten het voertuig, zodat binnen ruimte wordt bespaard. Air Top- en Dual Top-verwarming kan onder de grond, onder de dubbele bodem van de camper of in de cabine worden gemonteerd. De Air Top-systemen kunnen zo nodig zelfs 90° worden gekanteld. Thermo Top C-verwarmingssystemen worden meestal in het motorcompartiment of onder de camper gemonteerd.

 

Is er een technische inspectie van de camper nodig nadat er een verwarmingssysteem van Webasto werd geïnstalleerd?

Nee! Dankzij de E1-goedkeuring, die aan alle verwarmingssystemen van Webasto is verleend, hoeven er geen technische inspecties of aantekeningen in de registratiedocumenten voor de camper plaats te vinden.

 

Hoe worden de verwarmingssystemen van Webasto van brandstof voorzien?

Elk verwarmingssysteem heeft zijn eigen brandstofsysteem met een doseerpomp die de brandstof rechtstreeks en onafhankelijk uit de brandstoftank van het voertuig haalt.

 

Hoeveel brandstof heeft een verwarmingssysteem van Webasto per uur nodig?

Natuurlijk is het brandstofverbruik sterk afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen en het type verwarmer. Grofweg en zonder ons er op vast te pinnen: een verwarming heeft 100 ml diesel per uur en kW nodig. Raadpleeg de technische specificaties voor de verwarmer voor meer informatie.

Het moge duidelijk zijn dat de verwarming alleen brandstof gebruikt als er sprake is van verbranding.

 

Trekt een verwarmingssysteem van Webasto de brandstoftank leeg als hij draait?

Nee! De brandstofaansluiting van verwarmingssystemen van Webasto gebruikt de retourleiding of een gescheiden brandstoftankafzuiging. De aanzuigslang zal niet tot op de bodem van de brandstoftank hangen, zodat er altijd een reserve in de brandstoftank achterblijft.

 

Hoeveel elektriciteit heeft een verwarmingssysteem van Webasto per uur nodig?

Het elektriciteitsverbruik is afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen en het type verwarmer. Raadpleeg de technische specificaties voor de verwarmer voor meer informatie. De Air Top 2000 ST heeft bijvoorbeeld maar 14 tot 29 kW nodig. Het elektriciteitsverbruik is lager als de temperatuur een bepaald instelpunt heeft bereikt en alleen moet worden gehandhaafd. Met dit lage elektriciteitsverbruik kunt u rustig slapen en hoeft u zich geen zorgen te maken over de verwarmingsautonomie.

 

Trekt een verwarmingssysteem van Webasto de accu van de camper leeg als hij draait?

Nee! De verwarmingssystemen van Webasto zijn voorzien van een onderspanningsbeveiliging en schakelen uit voordat de accu bijna leeg is, zodat de motor nog steeds kan worden gestart. Verwarmingssystemen in campers zijn meestal aangesloten op een secundaire accu en hebben geen impact op het starten van de motor.

 

Hoe weet de verwarming de temperatuur in het voertuig?

Een temperatuursensor, die met de verwarming is verbonden en op een onopvallende plaats in het voertuig is aangebracht, meet continu de binnentemperatuur, zodat de verwarming de hoeveelheid lucht en het verwarmingsvermogen op het benodigde niveau kan afstemmen.

De temperatuurmeting kan worden verstoord als de sensor is bedekt door een gordijn of als de sensor is blootgesteld aan warmtebronnen, zoals direct zonlicht, binnenverlichting of de verwarmde luchtstroom. Het kan nuttig zijn om de sensor te verplaatsen als u dit ervaart.

 

Kan het bestaande luchtkanaal worden gebruikt met een luchtverwarmer van Webasto?

Ja, maar niet helemaal. Om te zorgen dat er geen schade wordt veroorzaakt, zijn er een Webasto-luchtkanaal van minimaal 1 meter aan de uitlaatzijde van de verwarmer en een gelijkmatige luchtverdeling nodig. Gebruik luchtkanalen van Webasto die veilig tegen het temperatuurbereik van de verwarming kunnen als u het zekere voor het onzekere wilt nemen.

 

Is het mogelijk om water voor huishoudelijk gebruik op te warmen met de Thermo Top Evo?

Ja! Door een platenwarmtewisselaar of extra boiler in te bouwen, kan ook water voor huishoudelijk gebruik worden opgewarmd. Een dergelijke oplossing moet wel per geval worden gepland en uitgevoerd. Neem contact op als u geïnteresseerd bent.

 

Is het mogelijk om de motor voor te verwarmen met de Thermo Top Evo?

Ja! De Thermo Top Evo kan worden gebruikt om de motor voor te verwarmen als deze in de koelvloeistofcyclus van het voertuig is ingebouwd. Als de cabine warm genoeg is, opent de thermostaatklep en wordt de motor ook opgewarmd door het warme water.

 

Hoe verwarmt de Dual Top water voor huishoudelijk gebruik?

De Dual Top heeft een geïntegreerde waterboiler van 11 liter, die rond de kern van de verwarming is geplaatst. Wanneer de warmtewisselaar wordt verwarmd, wordt de warmte overgedragen op het water. De gewenste watertemperatuur kan worden ingesteld tussen 40 °C en 70 °C.

Is het mogelijk om de cabine te verwarmen zonder water in de boiler?

Ja! Er hoeft geen water in de boiler te zitten als alleen de cabine wordt verwarmd. Als de modus ‘Water- en cabineverwarming’ is geselecteerd en er geen water in de boiler aanwezig is, zal de Dual Top automatisch overschakelen naar ‘Alleen cabineverwarming’ en op het bedieningspaneel aangeven dat er geen water in de boiler zit.

 

Hoelang duurt het om water te verwarmen?

Natuurlijk is de verwarmingstijd afhankelijk van de watertemperatuur in de boiler, de ingestelde temperatuur en de geselecteerde verwarmingsmodus. Als alleen water wordt verwarmd, is er al na 20 minuten warm water beschikbaar.

Als tegelijkertijd de cabine en water worden verwarmd, zal de Dual Top eerst de cabine verwarmen. De warmeluchtventilator stopt zodra het interieur van het voertuig de gewenste temperatuur heeft bereikt, waarna de Dual Top het water zal blijven verwarmen tot 70 °C. Het is in dit geval aan te bevelen om de verwarming ongeveer een uur voordat u warm water nodig hebt in te schakelen.

 

Moet de Dual Top-boiler worden gedesinfecteerd of ontkalkt?

Afhankelijk van de kwaliteit van het bijgevulde water of de tijd die het water in de boiler zit, kan het nodig zijn om de boiler af en toe te ontkalken of desinfecteren. Raadpleeg de bedieningshandleiding voor de Dual Top voor uitgebreide informatie over het ontkalken of desinfecteren.

 

Kan een standaard Dual Top versie worden gemonteerd met elektrische spoelen?

Nee, het is vanwege de complexiteit van de verwarming niet mogelijk om een standaarduitvoering van de Dual Top later nog te voorzien van elektrische spoelen. Webasto biedt echter twee uitvoeringen van de Dual Top met geïntegreerde elektrische spoelen. Deze werken op 230 volt en hebben een extra verwarmingsvermogen van 1 of 2 kW.


Geen antwoord gevonden op uw vraag? Contacteer ons gerust!