CONTACT


Verkoopsvoorwaarden

Ons team

BEL ONS OP

03 541 30 20

VERWARMINGEN

Klik hier voor auto's

Klik hier voor boten

Klik hier voor recreatievoertuigen


Mijn verwarming is stuk en ik wil graag een diagnose laten stellen. Kan dit?

Jazeker. Bij het stellen van de diagnose komt er vaak veel werk bij kijken. Daarom vragen wij een forfaitair bedrag van €100 + BTW voor het stellen van de diagnose. Wanneer u de uiteindelijke herstelling/vervanging van het toestel door ons laat uitvoeren brengen wij dit bedrag in mindering van het uiteindelijke bedrag.

 

In welke vervoersmiddelen kan een verwarming worden geplaatst?

Een verwarming kan worden geplaatst in auto’s, mobilhomes, bussen, bestelwagens, autocars, vrachtwagens, recreatievoertuigen, prioritaire voertuigen, speciale voertuigen, off-highway voertuigen en boten.

Auto

Kan er een verwarming in mijn wagen worden geplaatst?

Voor de juiste mogelijkheden en prijzen neemt u best contact op met ons.

 

Hoelang duurt het voordat een parkeerverwarming van Webasto de motor en het interieur opwarmt?

Dat is erg afhankelijk van de temperatuur van de omgevingslucht en de grootte van het voertuig. Meestal is een verwarmingsperiode van 20 tot 30 minuten echter voldoende om oncomfortabele vrieskou te veranderen in een comfortabele warmte.

 

Hoe wordt een parkeerverwarming van Webasto geactiveerd?

De parkeerverwarming wordt geactiveerd met behulp van een afstandsbediening (Telestart T91 T100 HTM), via een mobiele telefoon (ThermoCall of ThermoConnect) of met de programmeerbare MultiControl, die in de auto wordt geïnstalleerd. Test onze innovatieve bedieningselementen.

 

Waarom maakt een parkeerverwarming mijn auto veiliger?

Volgens de statistieken vinden de meeste ongevallen in de winter plaats binnen 15 minuten na vertrek. Dit komt door het beperkte zicht en de tragere reactiesnelheid als gevolg van de lage temperaturen. Een parkeerverwarming biedt meer veiligheid en comfort op koude en natte dagen en in de winter. Bijkomende voordelen: De motor en het milieu worden minder belast.

 

Hoeveel brandstof verbruikt een parkeerverwarming van Webasto?

Natuurlijk zijn de moderne parkeerverwarmingssystemen van Webasto geoptimaliseerd, zodat ze weinig brandstof verbruiken. Ze vereisen op vol vermogen gemiddeld maar 0,6 l/uur – dus 0,3 l gedurende 30 minuten. Doordat de motor niet koud hoeft te starten, wordt dit extra brandstofverbruik nagenoeg gecompenseerd.

 

Waar moet je op letten als je een voertuig op biodiesel hebt?

Maximaal 20% biodiesel wordt vermengd met gewone diesel. Dit mengsel is geschikt voor parkeerverwarming De parkeerverwarming werkt ook met E10-biobrandstof (brandstof met 10% ethanol). Plantaardige olie is niet geschikt.

 

Parkeerverwarming vereist ook elektriciteit. Wat voor gevolgen heeft dit voor het elektrische systeem van het voertuig?

De Thermo Top-parkeerverwarming heeft een optimale balans tussen elektriciteitsverbruik en prestaties. Toch geldt er een vuistregel: de verwarmingstijd mag niet langer zijn dan de rijtijd.

 

Heeft het monteren van een parkeerverwarming gevolgen voor de classificatie voor uitlaatgasemissies van het voertuig?

Nee. De uitlaatgasemissies worden aanzienlijk verminderd als de motor wordt voorverwarmd.

 

Kan de parkeerverwarming ook worden verwijderd en daarna in andere voertuigen worden geplaatst?

Ja. Toch heeft dit om normaal gesproken om technische en economische redenen geen zin omdat een parkeerverwarming de verkoopwaarde van een auto verhoogt. Daarnaast zijn de onderdelen die worden verwijderd meestal niet geschikt om de parkeerverwarming in een andere auto te monteren. Er zijn componenten voor het specifieke voertuig of een volledige installatiekit vereist. De ombouwmogelijkheid moet door een monteur worden bekeken.

Vereist een parkeerverwarming onderhoud?

Nee, maar we adviseren wel om de verwarming door een monteur te laten controleren voordat de koude winter invalt. De parkeerverwarming moet daarnaast een keer per jaar 10 minuten worden ingeschakeld bij een koude motor en op de laagste stand. Meer onderhoudsinstructies vindt u in de gebruikershandleiding voor uw model parkeerverwarming.

Moet een parkeerverwarming getest en gecertificeerd worden?

De standaardtests en -certificeringen geldt voor nieuwe modellen. Na installatie door een monteur is dit niet meer vereist omdat de parkeerverwarming nu een bewijs van EG-typegoedkeuring heeft. Na professionele installatie en aanbrengen van het bewijs voor typegoedkeuring op het typeplaatje van het voertuig, moet het certificaat worden gestempeld en ondertekend. Het ingevulde bewijs van de EG-typegoedkeuring moet worden ingevuld door uw Webasto-dealer en in uw voertuig worden bewaard.

 

Wat is een bijverwarmer?

Moderne dieselmotoren met directe inspuiting zijn zo efficiënt dat ze niet genoeg overtollige warmte genereren om het verwarmingssysteem van het voertuig te laten draaien. Daarom worden dieselvoertuigen regelmatig voorzien van een bijverwarmer om een aangename temperatuur in het interieur te bieden tijdens de reis.

 

Is het mogelijk om een bijverwarmer te upgraden naar een parkeerverwarming als er al bijverwarming in de auto aanwezig is?

U kunt de bijverwarmer met behulp van een upgradekit veranderen in een volwaardige parkeerverwarming.

 

Mijn auto heeft al airconditioning. Is het nog steeds mogelijk om een parkeerverwarming te laten plaatsen?

Dit is in de meeste voertuigen mogelijk. Afhankelijk van het verwarmings- en airconditioningsysteem dat in de fabriek in het voertuig is geïnstalleerd, moeten er aanpassingen in de klimaatregeling worden doorgevoerd. U vindt uitgebreide informatie hierover in de handleiding in de auto of in de handleiding voor de inbouw.

 

Wat is het verschil tussen de Thermo Top Evo 5 en de Thermo Top Evo 5+?

Beide modellen verwarmen met een vermogen van 5,0 kW. De Thermo Top Evo 5+ heeft een geoptimaliseerde regeling voor de koelmiddelcirculatie, waardoor de luchtstroom in het interieur aanzienlijk verbetert (tot wel 30%). Met een Thermo Top Evo 5+ voelen uw klanten de effecten van de parkeerverwarming veel sneller dan met een Thermo 5!

Boot

Waarom zou ik een water- of luchtverwarmingssysteem van Webasto voor mijn boot moeten kiezen?

Boten en jachten zijn voorzien van een water- of luchtverwarmingssysteem.

een luchtverwarmingssysteem is geschikt om de salon en hutten te verwarmen. Het kan snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, de voorverwarmingstijd is kort en de frisse lucht verwijdert snel vocht in uw boot. Het luchtverwarmingssysteem is bovendien licht, compact en energiezuinig.

Een interne waterverwarmer biedt thuiscomfort: Het waterverwarmingssysteem van Webasto heeft als voordeel dat het vocht in het interieur van uw boot afvoert, kraanwater verwarmt en schadelijke koude starts voorkomt door de motor voor te verwarmen. De waterverwarmer van Webasto kan ook worden gecombineerd met de Webasto BlueCool Premium-airconditioner, zodat een geïntegreerd ‘totaal klimaatregelingssysteem’ voor marine ontstaat.

 

Waar wordt de verwarmingsapparatuur in de boot geïnstalleerd?

De apparatuur kan in het motorcompartiment, in de locker of bij de dwarsbalk (transom) op uw boot worden geïnstalleerd.

 

Is de installatie van verwarmingssystemen van Webasto van invloed op de garantie van uw boot?

Nee, een juiste installatie heeft geen gevolgen voor de garantie van uw boot.

 

Wat is het bereik van de afstandsbediening?

Op zee maximaal 1.000 meter.

 

Wat is de Thermo Call?

U kunt uw water- of luchtverwarmingssysteem van Webasto inschakelen door via een vaste of mobiele telefoon te bellen. Bel gewoon het nummer van het verwarmingssysteem en voer uw code in. Een spraakmenu begeleidt u door de opties voor het instellen. U kunt zowel de verwarmings- als ventilatiefuncties in- of uitschakelen. De tijden voor verwarming en ventilatie kunnen afzonderlijk worden ingesteld.

Hoe komt er brandstof in het verwarmingssysteem?

Brandstof wordt uit de tank gehaald en via een doseerpomp naar het verwarmingssysteem getransporteerd. Deze pomp wordt door Webasto geleverd.

 

Kan de tank van de boot helemaal leegraken door het verwarmingssysteem?

Nee. Het verwarmingssysteem is aangesloten op de brandstofretourleiding of heeft een gescheiden afzuigingssysteem. De inlaatleiding bereikt hoe dan ook niet de bodem van de tank, zodat er een gegarandeerde brandstofreserve is voor de pomp die door Webasto is geleverd.

 

Kunnen de uitlaatgassen in het interieur komen?

Nee. Als de uitlaatpijpen goed zijn geïnstalleerd volgens de instructies, kunnen de uitlaatgassen niet in het interieur komen. Er wordt een wanddoorvoer gebruikt om de uitlaatgassen naar buiten af te voeren.

 

Zorgen de verwarmingssystemen van Webasto voor onaangename geuren?

Dankzij de continue verbetering van de technologie van branders en van de brandstofkwaliteit zijn uitlaatgasgeuren van verwarmingssystemen van Webasto nagenoeg of zelfs helemaal niet waarneembaar. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met die van moderne dieselmotoren, die geen rookemissies meer genereren.

 

Recreatievoertuigen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van verwarming met diesel?

Brandstofautonomie: dieselbrandstof is wereldwijd hetzelfde en dag en nacht verkrijgbaar. Via de brandstofmeter kan de brandstof heel nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Verwarmingsautonomie: het is wereldwijd toegestaan om te verwarmen tijdens het rijden. Door de verwarming van diesel uit de brandstoftank van het voertuig te voorzien, hoeft er niet te worden gezocht naar flesaansluitingen en worden problemen met het verwisselen van gasflessen in het buitenland voorkomen. Meer ruimte: er zijn minder gasflessen in de camper nodig omdat ze langer meegaan. Bovendien kunnen alle Webasto-verwarmingssystemen buiten het voertuig worden bevestigd. Dit levert aanzienlijk meer ruimte op in de camper. Minder gewicht: in de winter is meer dan 80% van LPG-gas nodig om het interieur te verwarmen. Door verwarmingssystemen op basis van diesel te gebruiken, hebt u aan een LPG-fles van 5 kg genoeg. Daardoor kan 35 kg extra gewicht worden meegenomen.

 

Kunnen we rustig slapen met verwarmingssystemen op basis van diesel?

Sinds de eerste verwarmingssystemen werden geïntroduceerd, is de technologie van dieselverwarming met grote sprongen vooruit gegaan. Webasto biedt naast speciaal geconfigureerde verwarmingssystemen voor campers stille kits met uiteenlopende accessoires die alle mogelijke verstoringen uitbannen (zoals een uitlaatdemper, uiterst stille pomp, enz.). Daarmee geniet u van meer comfort – net als uw buurman op de camping trouwens.

 

Moeten verwarmingssystemen van Webasto worden uitgerust met een katalysator?

Nee! De verwarmingssystemen van Webasto hebben geen katalysator nodig omdat het verbrandingsproces heel effectief is. De uitlaatwaarden van onze verwarmingssystemen vallen al heel laag uit binnen de wettelijke eisen.

 

Kunnen de verwarmingssystemen van Webasto onderweg worden gebruikt?

Ja! Het is wereldwijd toegestaan om onze verwarmingssystemen te gebruiken tijdens het rijden! Zo is uw interieur al behaaglijk en warm wanneer u op uw bestemming aankomt.

 

Werken verwarmingssystemen van Webasto op grote hoogte?

Ja! Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd omdat ze tot een hoogte van 1.500 m betrouwbaar werken; dat is voldoende voor de meeste bergen in Europa. De Air Top Evo- en Dual Top Evo-series werken zelfs tot een hoogte van 2.200 m dankzij de geïntegreerde automatische hoogtesensor. De Air Top 2000 ST is optioneel voorzien van een geïntegreerde schakelaar voor gebruik tot een hoogte van 2.200 m.

Onze verwarmingssystemen kunnen eventueel worden aangepast voor hoogtes van meer dan 2.200 m. Neem voor meer informatie contact op met uw lokale dealer van Webasto. Het is voor geen van de verwarmingssystemen van Webasto een probleem om door bergen te rijden terwijl de verwarming werkt.

 

Hoe kan ik zorgen dat de verwarming in heel koude gebieden werkt?

Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd voor een temperatuurbereik van -30° tot 40 °C of hoger. De brandstof die in zeer koude regio's, waar de temperatuur tot ver onder het nulpunt kan dalen, wordt gebruikt (pooldiesel of winterdiesel), wordt automatisch met additieven vermengd om te voorkomen dat de brandstof bevriest. Op het gebruik van deze brandstof na is er geen speciale voorbereiding van de verwarming vereist. Als uw voertuig kan rijden, zal uw verwarming ook draaien.

Kunnen de verwarmingssystemen van Webasto worden gebruikt met biodiesel?

Alle verwarmingssystemen van Webasto zijn getest en goedgekeurd voor gebruik met het wettelijk toegestane biodieselgehalte. Als een hoger biodieselgehalte zal worden gebruikt, zal de gebruiksduur van de verwarmer afnemen.

 

Vereisen de verwarmingssystemen van Webasto onderhoud? Is er een regelmatige technische inspectie nodig?

In zijn algemeenheid: nee! De verwarmingssystemen van Webasto zijn onderhoudsvrij en hoeven niet om de twee jaar te worden geïnspecteerd. We adviseren alleen om de verwarming om de twee maanden 10 tot 15 minuten te laten draaien.

 

Wat heeft een extra verwarming voor nut?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor extra verwarming: Grote (d.w.z. geïntegreerde) campers raken de meeste verwarmingsenergie meestal kwijt via de voorruit. De grote voorruiten zijn niet goed geïsoleerd en het condenswater verzamelt zich hier. U kunt daarnaast koude lucht in uw rug voelen als u de bestuurders- en passagiersstoel omdraait naar de eethoek.

Om beide problemen te voorkomen, verwarmt de Thermo Top C Motorcaravan de bestuurderscabine en wordt ophopend condens verminderd. Het systeem is in het motorcompartiment bevestigd en de lucht wordt via het eigen ventilatorsysteem van het voertuig gedistribueerd.

Ook heeft een extra luchtverwarmer zin als uw bestaande verwarmingssysteem niet voldoende is of als u er zeker van wilt zijn dat u tijdens uw vakantie niet afhankelijk hoeft te zijn van uw LPG-leveranciers. U kunt de grotere verwarmingssystemen van Webasto gebruiken om de gehele camper te verwarmen, maar u kunt de Air Top 2000 ST ook gebruiken als er wat meer vermogen voorin is vereist of als u andere delen wilt verwarmen waar de bestaande hoofdverwarming niet goed bij kan.

 

Waar kunnen verwarmers van Webasto worden gemonteerd?

 De verwarmingssystemen van Webasto zijn ontworpen en goedgekeurd voor bevestiging buiten het voertuig, zodat binnen ruimte wordt bespaard. Air Top- en Dual Top-verwarming kan onder de grond, onder de dubbele bodem van de camper of in de cabine worden gemonteerd. De Air Top-systemen kunnen zo nodig zelfs 90° worden gekanteld. Thermo Top C-verwarmingssystemen worden meestal in het motorcompartiment of onder de camper gemonteerd.

 

Is er een technische inspectie van de camper nodig nadat er een verwarmingssysteem van Webasto werd geïnstalleerd?

Nee! Dankzij de E1-goedkeuring, die aan alle verwarmingssystemen van Webasto is verleend, hoeven er geen technische inspecties of aantekeningen in de registratiedocumenten voor de camper plaats te vinden.

 

Hoe worden de verwarmingssystemen van Webasto van brandstof voorzien?

Elk verwarmingssysteem heeft zijn eigen brandstofsysteem met een doseerpomp die de brandstof rechtstreeks en onafhankelijk uit de brandstoftank van het voertuig haalt.

 

Hoeveel brandstof heeft een verwarmingssysteem van Webasto per uur nodig?

Natuurlijk is het brandstofverbruik sterk afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen en het type verwarmer. Grofweg en zonder ons er op vast te pinnen: een verwarming heeft 100 ml diesel per uur en kW nodig. Raadpleeg de technische specificaties voor de verwarmer voor meer informatie.

Het moge duidelijk zijn dat de verwarming alleen brandstof gebruikt als er sprake is van verbranding.

 

Trekt een verwarmingssysteem van Webasto de brandstoftank leeg als hij draait?

Nee! De brandstofaansluiting van verwarmingssystemen van Webasto gebruikt de retourleiding of een gescheiden brandstoftankafzuiging. De aanzuigslang zal niet tot op de bodem van de brandstoftank hangen, zodat er altijd een reserve in de brandstoftank achterblijft.

 

Hoeveel elektriciteit heeft een verwarmingssysteem van Webasto per uur nodig?

Het elektriciteitsverbruik is afhankelijk van het benodigde verwarmingsvermogen en het type verwarmer. Raadpleeg de technische specificaties voor de verwarmer voor meer informatie. De Air Top 2000 ST heeft bijvoorbeeld maar 14 tot 29 kW nodig. Het elektriciteitsverbruik is lager als de temperatuur een bepaald instelpunt heeft bereikt en alleen moet worden gehandhaafd. Met dit lage elektriciteitsverbruik kunt u rustig slapen en hoeft u zich geen zorgen te maken over de verwarmingsautonomie.

 

Trekt een verwarmingssysteem van Webasto de accu van de camper leeg als hij draait?

Nee! De verwarmingssystemen van Webasto zijn voorzien van een onderspanningsbeveiliging en schakelen uit voordat de accu bijna leeg is, zodat de motor nog steeds kan worden gestart. Verwarmingssystemen in campers zijn meestal aangesloten op een secundaire accu en hebben geen impact op het starten van de motor.

 

Hoe weet de verwarming de temperatuur in het voertuig?

Een temperatuursensor, die met de verwarming is verbonden en op een onopvallende plaats in het voertuig is aangebracht, meet continu de binnentemperatuur, zodat de verwarming de hoeveelheid lucht en het verwarmingsvermogen op het benodigde niveau kan afstemmen.

De temperatuurmeting kan worden verstoord als de sensor is bedekt door een gordijn of als de sensor is blootgesteld aan warmtebronnen, zoals direct zonlicht, binnenverlichting of de verwarmde luchtstroom. Het kan nuttig zijn om de sensor te verplaatsen als u dit ervaart.

 

Kan het bestaande luchtkanaal worden gebruikt met een luchtverwarmer van Webasto?

Ja, maar niet helemaal. Om te zorgen dat er geen schade wordt veroorzaakt, zijn er een Webasto-luchtkanaal van minimaal 1 meter aan de uitlaatzijde van de verwarmer en een gelijkmatige luchtverdeling nodig. Gebruik luchtkanalen van Webasto die veilig tegen het temperatuurbereik van de verwarming kunnen als u het zekere voor het onzekere wilt nemen.

 

Is het mogelijk om water voor huishoudelijk gebruik op te warmen met de Thermo Top Evo?

Ja! Door een platenwarmtewisselaar of extra boiler in te bouwen, kan ook water voor huishoudelijk gebruik worden opgewarmd. Een dergelijke oplossing moet wel per geval worden gepland en uitgevoerd. Neem contact op als u geïnteresseerd bent.

 

Is het mogelijk om de motor voor te verwarmen met de Thermo Top Evo?

Ja! De Thermo Top Evo kan worden gebruikt om de motor voor te verwarmen als deze in de koelvloeistofcyclus van het voertuig is ingebouwd. Als de cabine warm genoeg is, opent de thermostaatklep en wordt de motor ook opgewarmd door het warme water.

 

Hoe verwarmt de Dual Top water voor huishoudelijk gebruik?

De Dual Top heeft een geïntegreerde waterboiler van 11 liter, die rond de kern van de verwarming is geplaatst. Wanneer de warmtewisselaar wordt verwarmd, wordt de warmte overgedragen op het water. De gewenste watertemperatuur kan worden ingesteld tussen 40 °C en 70 °C.

Is het mogelijk om de cabine te verwarmen zonder water in de boiler?

Ja! Er hoeft geen water in de boiler te zitten als alleen de cabine wordt verwarmd. Als de modus ‘Water- en cabineverwarming’ is geselecteerd en er geen water in de boiler aanwezig is, zal de Dual Top automatisch overschakelen naar ‘Alleen cabineverwarming’ en op het bedieningspaneel aangeven dat er geen water in de boiler zit.

 

Hoelang duurt het om water te verwarmen?

Natuurlijk is de verwarmingstijd afhankelijk van de watertemperatuur in de boiler, de ingestelde temperatuur en de geselecteerde verwarmingsmodus. Als alleen water wordt verwarmd, is er al na 20 minuten warm water beschikbaar.

Als tegelijkertijd de cabine en water worden verwarmd, zal de Dual Top eerst de cabine verwarmen. De warmeluchtventilator stopt zodra het interieur van het voertuig de gewenste temperatuur heeft bereikt, waarna de Dual Top het water zal blijven verwarmen tot 70 °C. Het is in dit geval aan te bevelen om de verwarming ongeveer een uur voordat u warm water nodig hebt in te schakelen.

 

Moet de Dual Top-boiler worden gedesinfecteerd of ontkalkt?

Afhankelijk van de kwaliteit van het bijgevulde water of de tijd die het water in de boiler zit, kan het nodig zijn om de boiler af en toe te ontkalken of desinfecteren. Raadpleeg de bedieningshandleiding voor de Dual Top voor uitgebreide informatie over het ontkalken of desinfecteren.

 

Kan een standaard Dual Top versie worden gemonteerd met elektrische spoelen?

Nee, het is vanwege de complexiteit van de verwarming niet mogelijk om een standaarduitvoering van de Dual Top later nog te voorzien van elektrische spoelen. Webasto biedt echter twee uitvoeringen van de Dual Top met geïntegreerde elektrische spoelen. Deze werken op 230 volt en hebben een extra verwarmingsvermogen van 1 of 2 kW.


Geen antwoord gevonden op uw vraag? Contacteer ons gerust!